Perníčky

Perníčky

Perníčky

Nadýchané a měkké perníčky jako z cukrárny...

timer

50 minut

timer

Ingredience

  • hladká mouka 500 g
  • med 150 g
  • cukr moučka 150 g
  • jedlá soda 5 g
  • kypřící prášek do perníku 5 g
  • vejce 3 ks
  • Čerstvá smetana z Valašska ke šlehání 100 ml
  • perníkové koření 1 lžíce

Příprava

  • Vejce, cukr a med důkladně šleháme v misce.
  • Postupně přidáváme mouku, koření, sodu a jemně mícháme.
  • Nakonec přilijeme smetanu.
  • Těsto zpracováváme do té míry, aby bylo vláčné, jemné a hebké.
  • Pokud se více lepí, přidáme trochu mouky, ale pozor ať ji není zbytečně moc.
  • Nejprve pracujeme s těstem v misce a poté přesuneme na vál.
  • Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně 24 hodin odpočívat v lednici.
  • Na plech dáme pečicí papír. Těsto rozválíme do plátu o tloušťce asi 3-4 mm.
  • Plech vložíme do trouby a pečeme při 200 °C po dobu asi 5-7 minut. Perníčky sledujeme a teplotu upravujeme podle vlastních zkušeností s troubou.
  • Po upečení ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, aby získaly hezký lesk.

Produkty použité k přípravě